måndag 20 februari 2012

Fettisdag!


Jaha, då är vi här igen, FETTISDAG! Imorgon är det dax för semlor :-) Jag bakade bullarna idag och bjöd min kära far som varit barnvakt hela kvällen åt mina telningar på dessa semlor. Annars så är jag för det mesta rätt kass på att baka, har både svägerskor och en massa kompisar (för att inte tala om kompisars mödrar) som är så sjuuukt bra på att baka o laga mat. Men idag överraskade jag mig själv väldigt mycket, jag hade bakat dom GODASTE semlorna som jag någonsin smakat - mums!
Jag kan ju inte ta åt mig äran för receptet för det googlade jag fram, men att jag lyckades så bra är jag faktiskt fortfarande riktigt förvånad över.

Här kommer receptet till er alla som vill ha grymma semlor imorgon! Däremot gjorde jag bara halva degen alltså 10 st, för dom 10 andra kommer man annars bara äta upp för att dom är över - det är ju bara tisdag en dag denna vecka ;-)

ör den som gillar riktigt stora semlor! Detta receptet ger bra, mjuka bullar - perfekta för en klassisk, rejäl semla.

20 stora bullar, du behöver:

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5dl mjölk
2 dl socker (160g)
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special (900g)
Fyllning

200 gram mandelmassa
8-9 dl vispgrädde
(3 msk socker)

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma.
Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl, då blir bullarna torra och jäser dåligt! Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.

Knåda nu degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare/ degblandare.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. OBS! Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.

För att lyckas bra med dessa semlor tänk på att:

Använd vetemjöl med hög proteinhalt - vetemjöl special.

Knåda bullarna länge, och med maskin.

Jäs ordentligt - dubbel storlek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar