måndag 13 december 2010

Varför firar vi lucia???


Ja det kan man verkligen fundera på! Undra vad de som kommer från andra länder tänker - speciellt om stjärngossarna...män som har vita linnen, en strut med 3 stjärnor på och ännu en stjärna i handen fastsatt på en pinne! Här kommer lite fakta om lucia som jag inte hade en aning om:

Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Även husdjuren fick extra foder. Med den gamla tideräkningen, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet (årets mörkaste dag). Tideräkningen ändrades på 1700-talet, men i folktron levde 13 december kvar som årets längsta natt, då man skulle hålla sig inomhus, stanna uppe och vaka, kanske (om man var ung) gå sång- och tiggarrundor i de kringliggande gårdarna och sjunga staffansvisor.

I herrgårdsmiljöerna uppstod under tidigt 1800-tal, en tradition med att en vitklädd kvinnogestalt ingick som en del i vakandet. En av gårdens kvinnor klädde sig i vitt och fick bära en ljuskrans i håret. Traditionen tros ha kommit under sent 1700-tal från Tyskland, där en flicka kläddes upp för att vara Christkindlein, med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Den ljusa luciagestalten kan således ursprungligen ha kopplingar till bilden av jesusbarnet i krubban.


Stjärngossespel eller stjärngossetåg är en folklig dramatisering av Jesu födelseunder, knutet till berättelsen om de heliga tre kungarna eller de tre stjärntydarna,som följde efter Betlehemsstjärnan innan de till sist kom till stallet där Jesus var född. Detta spelades förr upp mellan 27/12-6/1, av katedralskoleelever.
(FAKTA KOMMER IFRÅN WIKIPEDIA)

Jag hade ingen aning att det var så mycket tradition "bakom" luciafirandet!!! I morse fick vi stiga upp tidigt för att se våran 4-åriga dotters luciatåg på förskolan och jag kan ju inte låta bli att tycka att det är väldigt mysigt med lucia, och lussekatterna älskar jag :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar